6 juli 2006

Ambulant pedicure komt graag bij de mensen thuis

WOERDEN – Tot voor kort was Gea Bijl ambulant pedicure in Lemmer, maar sinds haar verhuizing naar Woerden, komt ze bij de mensen thuis in haar nieuwe woonplaats en directe omgeving. “In Lemmer bleek een pedicure aan huis niet alleen een uitkomst voor oudere mensen, diabetici en reumapatiënten, maar ook voor mensen die geen oppas hebben voor de kinderen of voor personen die overdag geen tijd hebben. Als zelfstandige heb ik flexibele werktijden en kom ik desgewenst ook ’s avonds.”

Gea vertelt dat ze in Lemmer in de afgelopen zeven jaar een vaste klantenkring heeft opgebouwd, die bestond uit mannen en vrouwen tussen de 20 en 80 jaar. “Naast mijn ambulante werk, was ik ook pedicure bij een orthopedische schoenmakerij. Door die ervaring signaleer ik makkelijker of een klant speciale zooltjes nodig heeft, of dat het anderszins verstandig is dat een huisarts even naar de voeten kijkt. Naar een pedicure ga je namelijk niet alleen als je al klachten hebt, maar een bezoekje is ook raadzaam als je klachten wilt voorkomen. Je voeten zijn immers de fundering van het lichaam en je moet er je hele leven mee doen.” De folder laat zien dat een basisbehandeling bestaat uit het desinfecteren van de voeten, het nauwkeurig bekijken van de huid en nagels, het weghalen van eelt en/of likdoorns, het op de juiste manier knippen en verzorgen van de nagels, het polijsten van de nagelplaat en een ontspannen voetmassage. “Hier neem ik drie kwartier tot een uur de tijd voor. Alle benodigdheden heb ik bij me, alleen gebruik ik uit hygiëneoverwegingen een handdoek van de klant. Het is overigens ook mogelijk om alleen een voetmassage te nemen of een likdoornbehandeling. Tips voor wandelaars en andere sporters geef ik ook; deze zijn terug te lezen in mijn folder.”

Behalve dat Gea Bijl de klantencontacten erg leuk vindt, ‘heeft’ ze iets met voeten. “Ik vind al die verschillende huidtypes, modellen en standen van de voet heel interessant. In voeten zitten zoveel zenuwen, dat een behandeling wel eens kietelt. Ik heb gelukkig nog maar één keer meegemaakt dat een klant halverwege de behandeling wilde stoppen. Die persoon was wel héél gevoelig. Diabetici daarentegen, hebben vaak juist weinig gevoel in hun voeten. Zo heb ik wel eens een diabeet behandeld die ongemerkt glas in haar voet had gekregen. Als pedicure moet je er extra alert op zijn dat je die voeten voorzichtig behandelt.” Bij een eerste behandeling vult Bijl een klantenkaart in. “Hierop staan de gegevens van de klant en het eventuele medicijngebruik. De kaart wordt alleen beroepsmatig gebruikt. En wat er tijdens een behandeling gezegd wordt, daar ga ik natuurlijk ook discreet mee om. Overigens zijn er bij de meeste zorgverzekeringen vergoedingen mogelijk voor de behandeling van diabetici en reumapatiënten, mits deze voor het eerste consult wordt aangevraagd. Maar voor ieder ander is het ook heerlijk om jezelf eens met ‘nieuwe voeten’ te verwennen.”

Pedicure Gea Bijl is aangesloten bij Provoet, de vakorganisatie voor pedicuren. Voor meer informatie of het maken van een afspraak is de ambulant pedicure telefonisch te bereiken via het nummer 06 - 29 493 867 en e-mailadres pedigbo@hotmail.com

Foto: Walter Planije